Hieronta ja jäsenkorjaus

Yhdistän hoitotyössäni klassiseen hierontaan jäsenkorjauksen menetelmiä. Perinteinen jäsenkorjaus on suomalaisten ikioma perinnehoito. Tuvan penkillä peräkanaa istuen kylien parantajat hoitivat apua hakemaan tulleita vaivaisia.

Perinteinen jäsenkorjaus

Jäsenkorjaus on kehon suostuttelemista normaaliin, luontaiseen olotilaan. Lihakset, lihaskalvot, nivelsiteet ja nivelet availlaan liikettä apuna käyttäen. Asiakas osallistuu liikkeiden tekemiseen jossain määrin. Hoitoa ei siis kokonaan tehdä maaten hoitopöydällä.

Jäsenkorjaus aloitetaan nilkoista. Tarkastellaan jalkojen mittaeroa ja käsitellään nilkat. Hoidetaan polvet ja reidet. Tarkastellaan lantion asento, hoidetaan hoitopöydällä maaten ja vielä sitten istuenkin. Penkillä istuttaessa availlaan selkää. Vanha kansa käytti sanontaa ”perskynkkä”. Pyritään löytämään puolierot niin jaloista, kuin käsistäkin. Tarkastellaan hartialinjaa ja pään asentoa. Jokainen nivel ja lihas, unohtamatta lihaskalvoja pyritään tasapainottamaan. Aina ei kuitenkaan saada kaikkea ”korjattua” yhdellä käynnillä. Jäsenkorjaus tehdään kipu- ja liikeratoja ylittämättä.

Jäsenkorjauksessa ensimmäinen hoitokerta kestää yleensä n. 2 tuntia. Seuraavat hoitoajat suunnitellaan tapauksen mukaan. Tällöin saattaa lyhempikin aika riittää.

Hieronta ja urheiluhieronta

Koulutettu hieroja on Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattihenkilö. Hieronta on pehmeiden kudosten käsittelyä. Hieronnasta saat helpotusta lihaskipuihin, jännityspäänsärkyyn ja stressiin. Tämä on erityisen tärkeää esim. työssä yksipuolisesti rasitetuille lihaksille tai urheilusuoritusten jälkeen palautumisen nopeuttamiseksi. Klassinen lihashieronta vilkastuttaa verenkiertoa, on ennaltaehkäisevää, hermoratojen toimintaa ja lymfanestekiertoa virkistävää.

Milloin hoitoa on syytä välttää:

  • sinulla on ruhjevamma tai paha, akuutti ihottuma
  • sinulla on tarttuva tauti, kuume
  • sinulla on hemofilia l. verenvuototauti
  • sairastat sydäntauteja
  • olet toipumassa halvauksesta
  • sinulla on pahanlaatuisia kasvaimia

Jos epäilet, keskustele lääkärisi kanssa ennen hoitoon tulemista.